PREHRANA IN NAČINI PREHRANJEVANJA
Predmet prehrana in načini prehranjevanja je enoletni predmet. Vsebine predmeta omogočajo pridobivanje znanj in spretnosti s prehranskega področja z vidika zagotavljanja in varovanja zdravja in trajnostnega razvoja kot tudi vseživljenjskih spretnosti (natančnost, vztrajnost, delavnost in inovativnost idr.), ki jih bodo učenci potrebovali v svojem nadaljnjem poklicnem in osebnem življenju.
Ker igra prehrana pomembno vlogo pri vzdrževanju dobrega zdravja in počutja skozi vse življenjsko obdobje, se učenci pri predmetu prehrana in načini prehranjevanja učijo o pomembnosti pravilne, uravnotežene in zdrave prehrane v različnih starostnih obdobjih življenja, obravnavajo različne načine prehranjevanja in spoznavajo priporočene načine prehranjevanja.
SPLOŠNI CILJI PREDMETA:
- spoznavajo in vrednotijo pomen zdrave, varne in varovalne prehrane ter vpliva prehranskih navad in življenjskega sloga na zdravje,
- spoznavajo in kritično vrednotijo pozitivne in negativne učinke različnih načinov prehranjevanja za zdravje,
- seznanjajo se z načini in režimom prehranjevanja v skladu s priporočili SZO,
- spoznavajo, razvijajo in usvajajo spretnosti načrtovanja in varne priprave živil in hrane s poudarkom na racionalni porabi virov ter na trajnostnih vidikih, predvsem na zmanjšanju količine odpadne hrane,
- se navajajo na zdravo in kulturno prehranjevanje in pravilno ter gospodarno uporabo živil,
- se usposabljajo za uporabo ustreznih gospodinjskih aparatov in pripomočkov ter njihovo vzdrževanje z upoštevanjem varnosti pri uporabi,
- razvijajo in urijo spretnosti sodelovanja in spoštljivega sporazumevanja in razvijajo občutek odgovornosti za skupni cilj,
- s sodelovalnim učenjem pri praktičnih dejavnostih se navajajo na kulturno obnašanje in enakovredno delitev dela v skrbi za samega sebe, druge in okolje,
- odkrivajo pomen prehrane v svojem vsakdanu in širše v svetu,
- odkrivajo in razvijajo svoje sposobnosti, potenciale in poklicne interese,
- odkrivajo tradicionalne slovenske jedi in se seznanjajo s prehrano drugih narodov,
- znajo racionalno presoditi uporabo količine živil in vplivati na zmanjšanje količine odpadkov hrane.

Obseg ur: 35 ur letno.
Program: za učence 7., 8. in 9. razreda.


