Politika upravljanja s piškotki

Na zaupanja vrednem spletnem mestu lahko piškotki zelo obogatijo uporabniško izkušnjo, zato vam svetujemo, da piškotke, ki jih zapisuje spletišče osnhr.si, sprejmete. Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, narekuje pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Spodaj pojasnjujemo kaj piškotki so, kakšen je njihov namen in kako z njimi upravljati, ter seveda katere piškotke to spletišče uporablja. Spletišče osnhr.si uporabljajo piškotke izključno z namenom, da bi spletno mesto optimizirali in izboljšali uporabniško izkušnjo.

Kaj so piškotki in zakaj jih uporabljamo?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Ob vsakem obisku spletne strani bo ta pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala (vsi podatki so anonimni, pomagajo pa razumeti obiskovalce spletnega mesta in njihovo krmiljenje po njem). Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, saj omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo.

Piškotek vsebuje različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek,
  • življenjsko dobo piškotka (sejni se hranijo za čas obiska spletnega mesta, trajni pa do njihovega izteka ali izbrisa),
  • vrednost – naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Piškotek lahko prebere in uporablja le strežnik, ki je poslal piškotek. Uporaba piškotov je ustaljen postopek na večini sodobnih spletnih mest in standardne nastavitve brskalnika uporabo piškotov omogočajo.

V kolikor se z njihovo uporabo ne strinjate, spremenite nastavitve brskalnika tako, da bo sprejemanje piškotov onemogočeno, vendar to lahko omeji zmožnost vaše komunikacije s spletnim mestom. Prejete piškotke lahko kadarkoli izbrišete z orodji vašega brskalnika.